Aloe Barbadensis Leaf Juice

 Aloes zwyczajny (Aloe Barbadensis.), Pomimo pewnych niejasności uważa się, że aloes pochodzi najprawdopodobniej z półpustynnych, tropikalnych i subtropikalnych rejonów Afryki i Wysp Kanaryjskich. Rośnie powoli, tworząc skupiska rozet złożonych z mięsistych, szarozielonych liści, które są gładkie w dotyku, ale na brzegach mają twarde, trójkątne kolce. Po przekrojeniu z liści wypływają dwa rodzaje soku o różnych właściwościach - zielonożółty sok ze skórki liścia i przezroczysty, wodnisty płyn z miąższu. Płyn z kanalików skóry zawiera aloinę, substancję drażniącą, która chroni aloes przed roślinożercami. Najczęściej stosowanym produktem z aloesu jest jasny, gęsty żel otrzymywany ze środkowej części liścia. Pomiędzy tym żelem a skórą liścia znajduje się warstwa komórek, które zawierają gorzki żółty sok. Po wysuszeniu z tego soku otrzymuje się lateks aloesowy Składa się głównie z polisacharydów, które zatrzymują ogromne ilości wody, co pomaga roślinie przetrwać w suchych warunkach.

Tradycja zastosowania  

Pomimo egzotycznego pochodzenia aloes jest doskonale znany polskiej medycynie ludowej. Nasze prababki nazywały go alojzym, eliasem, olejem i stosowały przeważnie w oparzeniach, ranach i chorobach płuc. Do okładów brano świeże liście, z których ściągano skórkę. Robiono z tych liści również wyciąg alkoholowy, zalecany do doustnego zażywania, szczególnie w suchotach (czyli gruźlicy płuc - choroby, która zbierała straszliwe żniwo w dawnej Polsce). 

Zapiski dotyczące tej rośliny znaleźć można już na sumeryjskich tabliczkach glinianych z 2200 roku p.n.e. Kosmetyczne i zdrowotne korzyści aloesu wychwalane były przez starożytne cywilizacje zamieszkujące Egipt, Chiny, Grecję, Rzym, Indie i Arabię.  

Do medycyny światowej aloes wkroczył wiele wieków temu. Starożytne społeczeństwa Bliskiego i Dalekiego Wschodu obdarzały go magiczną mocą ze względu na jego skuteczność w leczeniu oparzeń, ran, a nawet łuszczycy. Podobno sama piękna Kleopatra była wielką miłośniczką aloesu i twierdziła, że jemu właśnie zawdzięcza swoją słynną urodę.

 Grecy stosowali tę roślinę na wiele sposobów, a lista dolegliwości, na które pomagał, jest imponująca: do gojenia ran, jako środek ściągający, przy bezsenności, zaburzeniach żołądka, bólach, obstrukcjach, hemoroidach, swędzeniu, bólach głowy, wypadaniu włosów, chorobach dziąseł i jamy ustnej, dolegliwościach nerek, pęcherzach skórnych, do pielęgnacji skóry, do leczenia skaz i oparzeń słonecznych itd. 

Działanie i zastosowanie  

Działanie: 

·    przeciwbólowe (naturalny kwas salicylowy, mleczan magnezowy)
·    przeciwzapalne (kampesterol, bradykinazę)
·  przeciwbakteryjne (fenole, kwas cynamonowy, lupeol, związki siarkowe). Stosowany w leczeniu bakteryjnych infekcji przewodu pokarmowego. Ma korzystny wpływ w terapii wrzodów trawiennych, ponieważ zmniejsza stężenie kwasu solnego, którego nadmiar powoduje powstawanie wrzodów.
·    przyspiesza proces gojenia (rany skóry, owrzodzenia, oparzenia, odmrożenia, jest pomocny w gojeniu zarówno ran zewnętrznych jak i wewnętrznych)
·    pobudza wzrost i naprawę skóry
·    działa jako silny środek przeczyszczający
·    przeciwdziała powstawaniu kamieni nerkowych lub zmniejsza ich rozmiary
·    bywa również stosowany miejscowo u osób z bolesnymi hemoroidami
·    stosowany do leczenia trądziku
·    zapobiega zepsuciu, dlatego był używany do balsamowania zwłok.

 W kosmetykach: Kosmetyki z aloesem na sklepowych półkach można odnaleźć właściwie bez większego trudu. Są one przeznaczone do każdego rodzaju cery, po takie preparaty mogą więc sięgać zarówno osoby całkiem młode, jak i kobiety w dojrzałym wieku. Aloes jest nie tylko składnikiem kremów czy toników. Na jego bazie produkowane są również szampony oraz odżywki do włosów, które zapobiegają ich wypadaniu oraz łupieżowi.

 Właściwości bakteriobójcze z kolei pozwoliły na stosowanie aloesu jako składnika dezodorantów. Pot bardzo często jest źródłem niezbyt przyjemnego zapachu, a aloes ma za zadanie nie tylko jego eliminację, ale także usuwanie wszelkich pojawiających się w nim bakterii.

 Aloes jest także składnikiem balsamów i pomadek do ust, zwłaszcza tych, które są przeznaczone do stosowania zimową porą. Dzięki nim nie musimy zmagać się z popękaną oraz z nieestetycznie wyglądającą skórą na wargach. Kosmetyki z aloesem zmiękczają naskórek, a także przyśpieszają proces gojenia się ran.