ECOCERT

 

 Firma ECOCERT SA jest oficjalnie uznaną jednostką kontrolującą i wydającą certyfikaty potwierdzające spełnianie wymogów dla produktów ekologicznych. ECOCERT ma swoje przedstawicielstwa we Francji, Niemczech, Belgii, Włoszech, Portugalii i Hiszpanii, które są powołane do wydawania certyfikatów i prowadzenia kontroli nad firmami europejskimi. Aktualnie ECOCERT wykonuje również usługi w zakresie kontrolowania i certyfikacji w około 70 krajach poza Unią Europejską, na wszystkich kontynentach.

Od 2002 roku firma ECOCERT zajmuje się kontrolowaniem jakości kosmetyków ekologicznych.

Dla celów certyfikacji kosmetyków, ECOCERT wyróznia dwa rodzaje kosmetyków:

1. Kosmetyk naturalny (natural cosmetic) - minimum 95% składników musi być pochodzenia naturalnego, zawiera maksymalnie 5% składników syntetycznych.
2. Kosmetyk naturalny i ekologiczny (natural and organic cosmetic) - minimum 95% składników musi być pochodzenia naturalnego oraz przynajmniej 50% surowców naturalnych pochodzi z upraw ekologicznych, zawiera maksymalnie 5% składników syntetycznych.

Dla obu wyżej wymienionych klas kosmetyków obowiązują następujące, wspólne wymagania:

  • zakaz stosowania surowców modyfikowanych genetycznie;
  • surowce pochodzenia zwierzęcego mogą być uzyskiwane tylko ze zwierząt żywych (np.mleko, miód); zakaz testowania produktu końcowego na zwierzętach;
  • rezygnacja z syntetycznych substancji zapachowych i barwiących;
  • zakaz stosowania sztucznych tłuszczy, olejów, silikonów, parafiny i innych substancji uzyskiwanych przy destylacji ropy naftowej;
  • zakaz stosowania emulgatorów PEG (Polyethylene glycol, glikol polietylenowy);
  • jako konserwanty dozwolone są m. in. następujące substancje: kwas benzoesowy, kwas mrówkowy, kwas sorbinowy, salicylowy i ich sole;
  • sterylizacja surowców i gotowego kosmetyku w drodze radioaktywnego naświetlania jest niedozwolona.

Firma ECOCERT wymaga, aby na każdym certyfikowanym produkcie podana była ilość składników pochodzenia naturalnego oraz ilość składników pochodzących z kontrolowanych upraw ekologicznych.