Helianthus annus Seed Oil

Helianthus annus (słonecznik zwyczajny)gatunek rośliny z rodziny astrowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej, obecnie rozprzestrzenił się także gdzieniegdzie poza rejonem swojego rodzimego występowania. Jest uprawiany w wielu rejonach świata, w Europie od XVI w. W Polsce występuje jako roślina uprawna i ozdobna. Łodyga wzniesiona, prosta, sztywna, gruba, pojedyncza lub słabo rozgałęziająca się. Osiąga 2-3 m wysokości. Istnieje jednak wiele odmian ozdobnych o wysokości od 0,5 do 1 m.

Naturalny olej słonecznikowy otrzymywany z nasion poprzez wytłaczanie na zimno. Bogaty w kwasy tłuszczowe (między innymi kwas oleinowy i linolowy), białko, fitosterole, błonnik, argininę, witaminy A, B, E, PP i z grupy B oraz potas, cynk, żelazo, fosfor i wapń. Aprobowany przez ECOCERT do stosowania w kosmetykach naturalnych

Olej słonecznikowy został po raz pierwszy, w 1835 roku, produkowany przemysłowo w imperium rosyjskim. Największym na świecieproducentów oleju słonecznikowego teraz są Ukraina i Rosja.

Tradycja zastosowania i działanie  

Sam olej ma zastosowanie nie tylko w kosmetyce, ale też w lecznictwie, gdyż ma działanie przeciwmiażdżycowe, obniża bowiem poziom „złego” cholesterolu i działa przeciwzakrzepowo. Ponadto wspomaga przemianę materii, obniża poziom cukru we krwi i łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego. Zewnętrznie zalecany jest przy łuszczycy i schorzeniach skóry.

Pomaga utrzymać wodę w skórze. Może również stanowić barierę ochronną, wzmacnia odporność podatnych na infekcje wcześniaków. Badania z wykorzystaniem oleju słonecznikowego były prowadzone z udziałem niemowląt o niskiej masie urodzeniowej, dzieci te często są podatne na zakażenie z powodu niedorozwoju skóry. Badania dowiodły, że dzieci otrzymującecodziennie do leczenia skóry olej słonecznikowy były o 41% mniej narażone na rozwój infekcji w szpitalu

W kosmetykach: Doskonale zmiękcza i wygładza skórę, posiada własności normalizujące i przeciwrodnikowe. Zawiera kwas linolowy (63%), woski, fosfolipidy (lecytyna), karoteny, witaminę E. Wzmacnia bariery naskórkowe, doskonale zmiękcza i wygładza skórę. Ma działanie przeciw rodnikowe, przeciwzapalne. Jest jednym z niewielu olejów roślinnych, które nie powoduj tworzenia się zaskórników. Jest on zalecany dla skóry tłustej i mieszanej, ale stanowi niewielką ochronę przed szkodliwym działaniem słońca więc lepiej wspomagać się filtrami. Zapewne to po tym składniku (jeśli jest wysoko na liście) nasza skóra i włosy stają miękkie.

Aprobowany przez ECOCERT do stosowania w kosmetykach naturalnych